that's it


that's it 1.0

(taal en taalkunde)

(Engels, letterlijk 'dat is het') meer is er niet; daarmee is alles gezegd; er zijn geen andere dingen te noemen; dat is alles
Vergelijkbaar is Frans "c'est tout".

Algemene voorbeelden


Zo heeft Zuid-Afrika met meer dan 4½ miljoen AIDS-patiënten het grootst aantal besmetten ter wereld. Per week sterven er 5000 mensen aan de gevolgen van AIDS en komen er 12.000 nieuwe HIV-dragers bij. Maar hoe triest ook, het is geen issue in teksten van de meeste punkbands. Meisjes, drank, zeurende ouders en hoogstens een verbroken liefde, that's it.

http://www.heideroosjes.com/southafrica/verslag_revu.html,

Geweldig rocknummer dit. Eenvoudig en compact, beetje gitaar, nog een beetje gitaar (Jeroen), beetje orgel, goed ritme en gedreven zang met soul. That's it.

http://www.aliceinwonderbra.nl/

De geloofsregel is enkelvoudig én eenvoudig: de ziel is onsterfelijk en keert steeds weer terug. That's it.

http://members.tripod.com/~bavo/scientology

Nu willen ze hier plots een dienst verzelfstandigen terwijl ze zelf nog niet weten hoe het hier aan toe gaat. Iedereen weet dat ge hier in potje moet komen pissen maar that's it hé. Voor de rest lijkt het hier soms op de totale onwetendheid.

http://gopher.ulb.ac.be/~bvattero/medische.htm

Vaste verbindingen


and that's it

  1. Vormvariant: en that's it

    en dat is het; meer is er niet; verder hoeft u niets te doen; verder niets

    De betrokken commando zou een maandje naar huis worden gestuurd and that's it.

    http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/001397.html,

    Bij de Amerikanen of Engelsen zou een dergelijke schietpartij als bedrijfsongeval de boeken ingaan en niet eens CNN halen. De betrokken commando zou een maandje naar huis worden gestuurd and that's it.

    http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/001397.html,

and that's it?

  1. (en) is dat alles?; en meer is er niet?

    En dan is er natuurlijk nog Mrs. Flintstone. Zonder haar kan hier niet gewerkt worden.' 'Een duiveltje-doet-al?' 'Nee, ze heeft de sleutel van de voordeur.' 'And that's it?' vroeg ik. 'Op twee nagellaksters na: Klaske en Corine.'

    Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

and that's it!

  1. (en) dat is alles!; meer is er niet!

    Maar godzijdank stonden wij op te letten en konden we net op tijd een stapje terug doen. And that's it! Meer is er niet, en meer steekt er niet achter.

    Hokwerda's kind, Oek de Jong,

en that's it

  1. Vormvariant: and that's it

    en dat is het; meer is er niet; verder hoeft u niets te doen; verder niets

    Maar dat was ook onderdeel van de kraakbeweging, dat was gewoon een beetje zwerven in de ether: 'hier zijn we en we doen gewoon onze eigen dingen en that's it'.

    http://www.iisg.nl/~staatsarchief/boek/Stadfrm.htm,

    Laat me niet lachen. Ik ben niemands eigendom, mevrouw. U geeft me eten en that's it. Let wel, daar krijgt u ook iets voor in de plaats. Mijn gezelschap bijvoorbeeld.

    Poes poes poes, Paul Mennes,

    'De consument wil bij het lezen van de bijsluiter niet weten wat de aard en omvang van de kosten zijn. Hij wil weten wat er overblijft van zijn inleg en that's it', zegt Macro.

    de Volkskrant,

    Het hele WK zal als een vliegende schotel aan de Amerikaanse samenleving voorbijtrekken. Een paar hoge kreetjes en that's it.

    NRC,

    Iedereen kan een oude vrouw op een fiets van haar tas beroven en ook een jongen van 20 zijn mobiele telefoon afhandig maken, is vaak simpel. Je scheurt er met je scooter langs en that's it. Een beetje overvaller moet veel meer uithalen.

    Algemeen Dagblad,

    Ik werd door twee personen gesterkt in mijn mening dat verwijzingen niet altijd verhelderend werken: "Als je bijvoorbeeld in een tekst het woord 'David' tegenkomt en je gaat een link maken naar die bijbelpassage dan vliegt het alle kanten op. Je bent meer gebaat bij eerst een noot maken en that's it.

    http://www.etcl.nl/etclnieuw/Projecten/etaoi.pdf,

that's it 2.0

(taal en taalkunde)

(Engels, letterlijk 'dat is het') zo is het genoeg; er moet een einde komen aan deze ongewenste situatie

Algemene voorbeelden


Ik benader hem op mijn manier, op de manier waarvan ik denk dat die bij hem past. Als hij dat niet meer kan hebben, dan kan ik niet werken. Dan zeg ik "that's it".

NRC,

Twee weken na dat gesprek kwam de architect met een maquette binnen, en wij wisten meteen: that's it, say no more. Wij hebben alleen het metselwerk in baksteen vervangen door cellenbeton.

De Standaard,

that's it 3.0

(taal en taalkunde)

(Engels, letterlijk 'dat is het') zo is het nu eenmaal; dat is een feit; daar is niets aan te doen

Algemene voorbeelden


Het roerloze vliegtuig, dat zo-even nog had getrild en gestampt, deed mij denken aan een schip dat door een van die ontzettende oceaangolven tientallen meters wordt opgetild. In deze stemming viel aan mijn boek niet te denken, en daarom pakte ik maar weer de krant die nog op mijn knieën lag en vouwde hem met een rukje op een nieuwe pagina om. Het linkermeisje, intussen: 'Die dingen zitten in jezelf, that's it!'

Kreutzersonate, Margriet de Moor,

Ze riepen: Geen geweld, geen geweld! Die mensen werden weggeslagen. Theo: Zeggen van: "oh, wat overkomt me", terwijl als je even doorgedacht had, je donders goed kon weten dat als je een actie voert, wat in feite toch een soort militaire operatie is, hoe vies dat woord ook klinkt, je je tegenstander in feite een halt toeroept. Of zelfs uitlokt en dan de confrontatie aangaat en dan pats, that's it! Confrontatie is altijd een botsing.

http://www.iisg.nl/~staatsarchief/boek/Stadfrm.htm,

that's it 4.0

(taal en taalkunde)

(Engels, letterlijk 'dat is het') zo eenvoudig is het; dat is alles wat je hoeft te doen

Algemene voorbeelden


Vul deze Pin-code in op het bestelformulier bij pin ingave plus het mobiele nummer waar je bestelling naar toe verzonden moet worden met de daarbij horende provider van je gsm. Dus het nummer van jouw gsm of dat van je vriend(in), vijand, collega of wie je maar wilt verrassen. Klik dan op 'verzenden'. That's it.

http://www.bemobile.be/gsmfun/